Ook de VS staan de verkoop van kweekvlees toe. ‘Mijlpaal voor de hele sector’

Foodtech Als tweede land ter wereld heeft de VS groen licht gegeven voor de verkoop van vlees gemaakt uit cellen van levende dieren. De Europese Unie is nog niet zover.

Kweekkip van Good Meat, een van de start-ups wiens kweekvlees verkocht mag worden in Amerika.
Kweekkip van Good Meat, een van de start-ups wiens kweekvlees verkocht mag worden in Amerika. Foto Good Meat.AFP

In de Verenigde Staten staat binnenkort kweekkip op het menu. De Amerikaanse voedselautoriteiten hebben twee bedrijven die vlees maken uit cellen van levende kippen woensdag toestemming gegeven hun producten op de markt te brengen.

Na Singapore is de VS het tweede land waar kweekvlees verkocht mag worden. Twee restaurants in Washington en San Francisco zullen het als eerste verkopen, maar de prijs is nog niet bekend. Kweekvleesproductie op grote schaal en tegen lage prijzen is nu nog niet mogelijk, vooral omdat de grondstoffen nog duur zijn. Het zal waarschijnlijk jaren duren voordat bij elke KFC of McDonald’s kipnuggets en hamburgers van kweekvlees te koop zijn. In Singapore kostte een bakje kweekvleesdumplings een jaar geleden zo’n 19 euro.

De bedrijven die nu toestemming hebben om vlees uit de bioreactor op de markt te brengen, zijn Good Meat en Upside Foods, twee koplopers die in de loop der jaren honderden miljoenen aan investeringen hebben aangetrokken om van kleine petrischaaltjes in het lab op te schalen naar fabrieken met kweekvaten voor commerciële productie. Uit enkele stamcellen, verkregen door met een biopt een beetje weefsel uit levende dieren te nemen, wordt met een mix van voedingsstoffen en groeifactoren in bioreactoren een massa gekweekt met een vezelige textuur. Van dit ‘gehakt’ kunnen uiteenlopende producten worden gemaakt, van kipnuggets en reepjes tot saté. Vaak zijn het ‘hybrides’ van kweekvlees en plantaardige bestanddelen.

Good Meat is de kweekvleestak van Eat Just, de start-up die in 2011 in San Francisco begon met plantaardige alternatieven voor ei. Het heeft als voornaamste doel om dierenlevens te sparen. Het was in 2020 het eerste bedrijf dat in Singapore kweekvlees mocht verkopen. Dat land loopt voorop in hightech voedsel omdat het als stadstaat praktisch geen landbouwgrond heeft.

Wortels in medische wetenschap

Upside Foods, voorheen Memphis Meats, heeft net als het Maastrichtse Mosa Meat wortels in de medische wetenschap. Sinds de oprichting in 2015 richt het zich vanuit Berkeley (Californië) puur op kweekvlees. Het haalde daar in een investeringsronde twee jaar geleden nog 400 miljoen dollar voor op.

De start-ups moesten in de VS twee hordes nemen. De Food and Drug Administration (FDA) oordeelde al eerder dat er geen vragen meer waren over de veiligheid van kweekvlees. De laatste stap werd woensdag genomen met de goedkeuring van de United States Department of Agriculture (USDA), die de voedselveiligheid van de productiefaciliteit en de ingrediënten en benaming op het etiket positief moest beoordelen. Daarmee ligt de markt voor deze bedrijven nu open voor een variëteit aan producten die van hun kweekvlees zijn gemaakt.

In de Europese Unie is kweekvlees nog niet toegestaan. Hier wordt het gezien als novel food, nieuw voedsel. Er moet een compleet eindproduct liggen voor een aanvraag bij de Europese voedselautoriteit. Dat maakt het lastig om in de EU snel een aanvraag rond te krijgen, omdat nog voortdurend aan de producten en de techniek wordt gesleuteld. Ook kan er politieke weerstand komen: zo wil Italië kweekvlees verbieden om de traditionele vleesindustrie te beschermen.

Nederlandse kweekvleesbedrijven zijn blij met de goedkeuring die hun concurrenten nu in de VS krijgen. „Dit is een mijlpaal voor de hele sector”, zegt Tim van de Rijdt, marketingdirecteur van Mosa Meat, het Maastrichtse bedrijf waarvan de oprichter Mark Post in 2013 als eerste kweekvlees aan de wereld presenteerde. Mosa Meat verwacht begin volgend jaar toestemming te krijgen in Singapore voor zijn rundvleesburgers en bereidt aanvragen voor in de VS, het Verenigd Koninkrijk en de EU. „De stappen die in Singapore en de VS zijn gezet, zijn goede voorbeelden voor andere autoriteiten. Het is een duidelijk signaal dat we de markt op kunnen.” Belangrijk is daarbij hoe kweekvlees genoemd moet worden. In de VS heet het nu ‘cultivated meat’.

De Nederlandse onderzoeker Willem van Eelen verwierf in 1999 het eerste patent voor kweekvlees. Zijn dochter Ira van Eelen was van woensdag op donderdag de hele nacht wakker om de goedkeuring te vieren. „Het is jammer dat het in Nederland nog niet te koop is. Maar het gaat erom wat dit voor de wereld betekent.” Kweekvlees wordt gezien als een klimaat- en diervriendelijk alternatief voor vlees waarvoor nu nog dieren moeten worden geslacht, in een wereld waarin de vleesconsumptie de komende decennia nog fors zal stijgen, met name in opkomende economieën. Van Eelen hoopt ook dat mensen nu zullen inzien dat kweekvlees veilig en „niet griezelig” is.

Succes voor hele industrie

Ook Krijn de Nood, medeoprichter van het Delftse kweekvleesbedrijf Meatable, ziet het groene licht in de VS als een succes voor de hele industrie. „Overal waar vlees wordt gegeten, is een markt voor ons allemaal.” Ook voor Meatable, dat zich onderscheidt met varkensvlees, geldt Singapore als de kortste route om producten als dumplings, worst en pulled pork belly op de markt te brengen. „Regelgeving bepaalt nu voor een groot deel waar we beginnen. Je wilt de investeringen zo snel mogelijk terugverdienen. Singapore en de VS lopen nu eenmaal voor, en met Amerika is nu een heel grote markt opengegaan.”

Lees ook: De eerste Nederlandse proeffabriek voor kweekvlees is er

In Nederland heeft de regering vorig jaar 60 miljoen uitgetrokken om de ontwikkeling van kweekvlees en labkaas te stimuleren. Een belangrijke vraag is bijvoorbeeld hoe de CO2-voetafdruk van kweekvlees omlaag kan. Een nog niet gepubliceerde studie rekent voor dat kweekvlees nu een grotere voetafdruk heeft dan rundvlees uit de slacht. De toekomstige productie zal volgens onderzoeksbureau CE Delft duurzamer zijn. De milieudruk kan fors dalen als grondstoffen niet meer van de farmaceutische industrie komen, maar van bedrijven die ook (vee)voedsel produceren. Mosa Meat en Nutreco zijn hier al mee bezig. Ook zouden de energieslurpende bioreactoren op hernieuwbare energie moeten draaien.